Kuidas jälgida, milline on pikaajaline või lühiajaline tootlus

Pikaajaline või lühiajaline tootlus — kumb on olulisem?

Kas investeerimisel on oluline pikaajaline või lühiajaline tootlus? Kuidas neid jälgida? Artiklis selgitame, mis on tootluste erinevused ning miks on oluline neid mõlemaid jälgida.

    Add a header to begin generating the table of contents

    Mis on lühiajaline tootlus?

    Pikaajaline vs lühiajaline tootlus

    Lühiajaline tootlus mõõdab investeeringu väärtuse muutust lühikese aja jooksul, tavaliselt 1 aasta või veelgi lühema perioodi jooksul. 

    Tootlus arvutatakse investeeringu algväärtuse suhtes ja võib olla positiivne, negatiivne või null. 

    Lühiajaline tootlus võib väga suurel määral kõikuda ja sõltub suuresti turuolukorrast ning konkreetse varaklassi või investeerimisvõimaluse riskitasemest. Majanduse hetkeolukorral on finantsturgude toimimisele kohene mõju. Turud reageerivad väga kiiresti ja sageli radikaalselt sellistele näitajatele nagu SKT kasvumäär, inflatsioon, riigieelarve kulutused ja töötuse määr.

    Investorid jälgivad lühiajalist tootlust, et hinnata oma investeeringute tulusust ja teha otsuseid nende hoidmise või müümise kohta.

    Mis on pikaajaline tootlus?

    Pikaajaline tootlus mõõdab investeeringu väärtuse muutust pika aja jooksul, tavaliselt 5, 10, 20 või 40 aasta jooksul. 

    See annab ülevaate investeeringu kogutootlusest ajas ning võimaldab hinnata selle pikaajalist tulusust ja jätkusuutlikkust. 

    Pikaajaline tootlus võtab arvesse nii kapitali väärtuse kasvu kui ka investeerimisest teenitud tulu, sealhulgas dividende ja intresse. 

    Investorid keskenduvad pikaajalisele tootlusele, et hinnata oma portfelli kogutootlust ja võrrelda seda turu üldise keskmise või muude investeerimisvõimalustega.

    Mis võib tootlust mõjutada?

    Investeeringute tootlust mõjutavad mitmed tegurid, sealhulgas majanduskeskkonna olukord, intressimäärad, ettevõtete kasumlikkus, poliitilised sündmused, globaalsed turud, tarbijate käitumine ja investorite emotsioonid. 

    Lisaks võivad investeerimisotsused, portfellihalduse strateegiad ning konkreetsete varaklasside ja turgude valik mõjutada nii lühiajalist kui ka pikaajalist tootlust. Teadlikkus nendest teguritest aitab investoritel paremini mõista investeerimisriski ja potentsiaalset tulu oma investeeringutelt.

    Mida lühiajalisemat tootlust Sa analüüsid, seda rohkem mõjutavad seda majanduse hetketrendid, näiteks uudised majandusnäitajate, ettevõtete tulemuste, geopoliitika jms kohta. Lühiajaline tootlus võib väga olulisel määral kõikuda.

    Pikaajaline tootlus tasandab tootluse protsendi stabiilsemaks, kuna keskendub investeeringu tulususele pikema aja, näiteks 5, 10 või 15 aasta jooksul, mille sisse jäävad nii tõusud kui ka mõõnad.

    Miks on oluline investeeringuid jälgida?

    Miks on oluline oma investeeringuid jälgida

    Oma investeeringutest peaksid Sa kindlasti omama head ülevaadet ning neid järjepidevalt jälgima.

    Soovitame koguda info oma investeeringute kohta kokku ühte faili. Selleks on kolm olulist põhjust:

    • Investeeringute üle järge pidades omad Sa ülevaadet, kus Sinu raha on: info on kenasti kokku koondatud ning Sa ei pea neid fakte meeles pidama. Kui Sinuga peaks midagi juhtuma, on Su lähedastel lihtne selle faili abil endale asjad selgeks teha. Jaga lähedastega kindlasti infot ka selle kohta, kust nad Sinu investeeringute ülevaate leiavad ning kuidas seda kasutada.
    • Ülevaade annab Sulle võimaluse oma portfelli tootlust kiiresti ja täpselt hinnata. Mida suuremaks ja mahukamaks portfell kasvab, seda mõistlikum on teha oma investeeringute võrdlemine võimalikult automaatseks.
    • Olemasolevad andmed annavad Sulle võimaluse trende analüüsida ning prognoosida tulevikustsenaariume. Seejuures peaksid loomulikult arvestama, et varasem ajalugu ei näita tulevikuväärtuste kohta kogu tõtt.

    Kuhu Sa selle faili lood, kas oma arvutisse või mõnda pilverakendusse, on Sinu eelistuste küsimus. Kindlasti peaksid tähelepanu pöörama ka turvalisusele – näiteks ainult arvutis olev fail võib seadme kahjustudes hävida.

    Kui suur tootlus on hea tootlus?

    Enne andmete analüüsimist peaksid enda jaoks selgeks mõtlema ka selle, milline tootlus on antud varaklassi ja ajaperspektiivi juures hea. 

    Investeerimistooteid müües antakse sageli suuri lubadusi ning suuri numbreid kuuldes võib Sinu esimese väikese 100-eurose investeeringu klassikaline 10%-line tootlus tunduda tillukesena.

    Kuid oluline on see, et sellelt investeeringult teenitud 10 eurot on passiivselt teenitud raha, mida Sul ilma investeerimata ei oleks. Need esimesed 10 eurot viivad Sind investeerimisteekonnal palju suuremate summade juurde, kui Sa järjepidevalt jätkad.

    Realistlikud tootluse ootused oleksid varaklasside lõikes näiteks:

    Varaklass

    Keskmine oodatav tootlus aastas

    Ühisrahastuslaenud eraisikutele

    8-12%

    Lühiajaline üür

    10-15%

    Pikaajaline üür

    4-12%

    Balti dividendiaktsiad

    5-7%

    Maailmaturu indeksid

    7-12%

    Võlakirjad

    2-5%

    Allikas: “Kuidas alustada investeerimisega?”

    Kuidas jälgida, milline on pikaajaline või lühiajaline tootlus?

    Asjatundjad soovitavad oma investeeringute ülevaatesse kanda info oma investeeringutest tuleva rahavoo kohta varaklasside kaupa ajalisel teljel (näiteks dividendid, intressid, üür jne kuude kaupa).

    Jooksev keskmine tulu näiteks 6 kuu või 12 kuu kohta on üks oluline näitaja, mis lubab paremini näha varaklassi pikaajalist tootlust. 

    Kui jooksev keskmine langeb, saad Sa hakata analüüsima, millest see võib olla tingitud ning kas Sa peaksid selles osas midagi ette võtma.

    QLA Insurance’i partneri Compensa Life Vienna Insurance Group SE kodulehelt leiad kõigi meie pakutavate fondide kohta info nii pikaajalise kui lühiajalise tootluse kohta. Lühiajaline tootlus on esitatud 1 kuni 9 kuu kohta. Pikaajalist tootlust näidatakse aasta algusest ja 1 aasta kohta, aga ka 3 aasta kohta ja fondi algusest arvates protsendina aastas.

    Säilita investeerides külma pead

    Pikaajaliste investeeringute puhul on oluline säilitada rahu ja külma pead. Kui Sinu tehtud investeeringu väärtus peaks langema, ei tohiks kindlasti sattuda paanikasse ja kohe müüma rutata. Parem on võtta aeg maha, analüüsida ning anda endale aru, et turul toimub aeg-ajalt ikka nii suuremaid kui väiksemaid kõikumisi.

    Investeeringutes tasub olla järjepidev ning panustada turukõikumiste tasandamiseks valitud varaklassi nii headel kui halbadel aegadel.

    S&P 500 hüpoteetilised tootlused

    Toome ühe näite: Kui oleksid investeerinud 10 000 dollarit S&P 500 indeksisse 1987. a alguses ja hoidnud seda investeeringut 2007. a lõpuni, oleks investeeringu väärtus olnud 84 227 dollarit.

    Kui oleksid investeerinud 10 000 dollarit S&P 500 indeksisse 2001. a alguses ja hoidnud seda investeeringut 2021. a lõpuni, oleks investeeringu väärtus olnud 50 913.05 dollarit.

    Suvaliselt valitud 20 aastase perioodi keskmine tootlus oleks inflatsiooniga korrigeeritult 6,86% ehk sama investeeringu väärtus kasvaks 34 000 dollarini.

    Küsi asjatundjatelt nõu

    Iga inimese võimalused ja vajadused ning finantseesmärgid on erinevad. Soovime Sul aidata leida Sinu pikaajalisi ja lühiajalisi eesmärke kõige paremini rahuldav strateegia.

    Rohkem infot selle kohta, milline on Compensa poolt pakutud fondide pikaajaline või lühiajaline tootlus, leiad sellest artiklist.

    Rohkem infot sellest, kuidas privaatkliendina oma varasid pikaajaliselt kasvatada, leiad meie kodulehelt. Meie BFAA litsentsitud nõustajad aitavad Sind vastavalt Sinu võimalustele ja vajadustele.

    Broneeri konsultatsioon siin.

    Jaga seda postitust

    Veel artikleid

    Vajad nõu?

    Broneeri nõustamine

    Leave a Reply