Aktiivsed fondid on populaarsust kaotamas

Kas passiivsed investeeringud võtavad aktiivsed fondid üle?

Passiivsed investeerimisvõimalused on viimasel ajal toonud kaasa suuri muutusi investeerimisturul ning paljud eksperdid ennustavad, et need võivad peagi aktiivsed fondid üle võtta.

    Add a header to begin generating the table of contents

    See on teema, mis puudutab ka kogumiskindlustuse kliente, kes kasutavad investeerimisriskiga kogumiskindlustust ja investeerivad erineva riskitasemega aktiivsetesse aktsia- ja võlakirjafondidesse.

    Aktiivsed fondid on mahtu kaotanud

    Aktiivsed fondid vs passiivsed fondid

    Analüütika- ja finantsteenuste firma Morningstari andmete ületasid 2023. aastal passiivsed fondid esimest korda mahult aktiivseid fonde, märkides olulist verstaposti investeerimismaailmas.

    USA investeerimisvood on juba pikka aega soosinud passiivseid investeerimisvõimalusi ning nüüdseks on see trend jõudnud ka rahvusvahelistele turgudele. Morningstari andmetel on passiivsete fondide maht kasvanud märkimisväärselt ning 2023. aastal saavutasid nende varad suurema mahu kui aktiivsed fondid. See viitab selgelt passiivsete investeeringute populaarsuse ja mõjuvõimu kasvule turul.

    Kuid kas passiivsed investeeringud tõesti võtavad üle aktiivsete fondide turu? Sellele küsimusele vastamine nõuab põhjalikumat analüüsi.

    Passiivsed investeeringud: madalamad haldustasud, väiksem tootlus

    Passiivsete investeeringute eeliseks peetakse madalamaid haldustasusid võrreldes aktiivsete fondidega. Kuna passiivsed fondid jäljendavad tavaliselt indekseid ega vaja aktiivset portfellihaldust, on nende haldustasud sageli madalamad. See tähendab, et investorid saavad rohkem oma investeeringuid säilitada ja vähendada kulusid, mis võib aja jooksul märkimisväärselt kasuks tulla.

    Teisalt väidetakse, et passiivsed investeeringud ei pruugi alati hinnata varade tegelikku väärtust. Kuna passiivsed fondid jäljendavad indekseid, võib juhtuda, et mõned varad on ülehinnatud või alahinnatud, kuna fondid ei tee otseseid investeerimisotsuseid varade hinnastamise kohta. See võib mõjutada investorite tootlust, eriti kui turud muutuvad volatiilseks.

    Aktiivsed fondid langetavad ise otsuseid

    Aktiivsete fondide eeliseks on nende võime teha aktiivseid investeerimisotsuseid, mis võivad tuua suuremat tootlust. Aktiivsed fondijuhid jälgivad turgu pidevalt ja püüavad leida alahinnatud või potentsiaalselt kasumlikke investeerimisvõimalusi. Kui neil õnnestub teha õigeid valikuid, võivad aktiivsed fondid pakkuda investoritele suuremat tootlust kui passiivsed fondid.

    Parim näide on siin Berkshire Hathaway, mille aastane tootlus 18% ületas veebruari lõpus S&P 500 7% kasvu ning mida pikemat ajaperioodi vaadata, seda muljetavaldavamad Berkshire’i tulemused on. Viimase 10 aasta tootlus oli FactSeti andmetel 271% ja viimase 40 aasta jooksul oli kasv 50 799% (S&P 500 tootlus vastavalt 232% ja 4 213%).

    Ühe TalTechi bakalaureusetöö andmetel olid aastatel 2019-2021 erinevate investeerimisviiside päevased aritmeetilised keskmised tootlused järgmised:

    • AI-aktiivne (roboinvesteeringud): 0.034%
    • Aktiivne: 0,011%
    • Passiivne: 0,039%

    Kolme aasta keskmine aritmeetiline ja geomeetriline keskmine tootlus oli parim AI-aktiivsetel investeeringutel, järgnesid passiivsed ning seejärel aktiivsed investeeringud. Kolme aasta keskmised aastatootlused olid vastavalt 20,72%, 20,36% ja 11,87%.

    Vaata töö tulemusi täpsemalt siit.

    Aktiivsed fondid mängivad endiselt olulist rolli

    Aktiivsete fondide valitsejate tasud on viimasel ajal langenud, kuna investeerimisturu surve on suurenenud. Investorid otsivad üha enam madalamaid tasusid ning see on sundinud ka aktiivsete fondide juhte oma tasusid kärpima, et pakkuda konkurentsivõimelisemaid tooteid.

    Kokkuvõttes võib öelda, et passiivsed investeerimisvõimalused on tõepoolest võtnud turul üha suurema osa ning nende populaarsus kasvab jätkuvalt. Siiski on aktiivsetel fondidel endiselt investeerimismaastikul oluline roll. Mõlemal lähenemisel on oma eelised ja puudused ning lõppkokkuvõttes sõltub valik investorite eesmärkidest, riskitaluvusest ja investeerimishorisondist. 

    Seega soovitame enne investeerimist teha põhjalik uurimistöö ja konsulteerida finantsnõustajaga, et leida Sinu individuaalsetele vajadustele ja eesmärkidele sobivaim investeerimisstrateegia.

    Broneeri konsultatsioon meie kogenud BFAA litsentsitud nõustajaga siin.

    Kas valida pensioni investeerimiseks aktiivsed fondid?

    Aktiivsete pensionifondide pakkujad usuvad kindlalt, et nende fondidel on oluline eelis kriisiolukordades võrreldes passiivsete fondidega. Kriisiolukorrad, olgu need siis majanduslangus, poliitilised pinged või muud ebakindluse perioodid, toovad kaasa suurenenud turuvolatiilsuse ning tavaliselt kalduvad investorid siis turvalisemate varade poole. 

    Aktiivsed fondijuhid näevad selles keskkonnas võimalusi teha hästi läbimõeldud ja kiireid investeerimisotsuseid, mis võivad ületada üldist turgu ning tuua kaasa suuremat tootlust.

    Üks peamisi põhjuseid, miks aktiivsed fondid võivad kriisiolukordades edukamad olla, on nende paindlikkus ja võime kiiresti reageerida turusündmustele. Aktiivsed fondijuhid jälgivad turgu pidevalt ning omavad sügavamat arusaamist erinevate sektorite ja ettevõtete kohta, mis võimaldab neil tuvastada alahinnatud või potentsiaalselt kasumlikke investeerimisvõimalusi isegi keerulistes olukordades.

    Nad võivad kiiresti kohandada fondi portfelli, müües riskantsemaid varasid ja liikudes turvalisemate investeeringute poole või vastupidi, sõltuvalt turu tingimustest.

    Passiivseid fonde piiravad indeksid

    Teisalt on passiivsetel fondidel indeksiga seotud piirangud, mis piiravad nende võimet kiiresti ja paindlikult reageerida turusündmustele. Passiivsed fondid järgivad konkreetse indeksi jäljendamise alusel eelnevalt määratud investeerimisstrateegiat. See tähendab, et nende võimalused teha kiireid muudatusi portfellis on piiratud ning kriisiolukorras ja turu suurema volatiilsuse puhul ei suuda need nii hästi kohaneda.

    Lisaks on aktiivsetel fondidel tihti ligipääs rohkematele turuinfole ja ressurssidele, sealhulgas tipptasemel analüütilistele tööriistadele ja ekspertteadmistele, mis võimaldab neil teha informeeritumaid investeerimisotsuseid. Aktiivsed fondid kasutavad oma analüütilist võimekust, et tuvastada turuolukorras peituvaid võimalusi ning teha sellele vastavad investeeringud, samal ajal kui passiivsed fondid järgivad lihtsalt indeksi koostist.

    Siiski tuleb märkida, et aktiivsete fondide võimekus ületada üldist turgu kriisiolukordades ei ole garanteeritud ning see sõltub suuresti fondijuhtide oskustest, kogemustest ja investeerimisstrateegiast. Samuti võib aktiivsete fondide suurem paindlikkus ja aktiivne juhtimine kaasa tuua suuremad riskid võrreldes passiivsete fondidega, mis võib mõnel juhul viia ka suurema kahjumini.

    Pakume aktiivseid fonde ehk investeerimisriskiga pensionikindlustust

    Mida III sammas võimaldab

    QLA Insurance pakub oma partneri Compensa Life Vienna Insurance Group SE kaudu võimalust III sambasse investeerida aktiivselt. Meil saad Sa sõlmida investeerimisriskiga pensionikindlustuse lepingu.

    Investeerimisriskiga pensionikindlustuse puhul saad Sa oma varasid ise aktiivsemalt juhtida, kuid ka investeerimisega seotud risk on Sinu kanda. Kindlustuslepingusse makstud summad seotakse investeerimisfondidega. Garantiid tulususele ei ole, kuid fondide abil pikaajaliselt kogudes võid teenida rohkem kui garanteeritud tulususega pensionikindlustuse abil.

    Investeerimisriskiga pensionikindlustus võimaldab:

    • mõjutada ise oma investeeringute käekäiku ja tootlust;
    • koostada investeerimisportfell erinevatest rahvusvahelistest investeerimisfondidest (iseseisvalt või spetsialistide abiga);
    • muuta soovi korral oma investeerimisportfelli struktuuri;
    • lisada soovi korral lepingule ka elukindlustus;
    • teha sissemakseid regulaarsete summadena või ühekordselt.

    Meie pensionikindlustus on väga paindlik, võimaldades:

    • regulaarseid makseid alates 30 eurost kuus, ühekordsel sissemaksel alates 1000 eurost; 
    • kindlustusmakset saab lepingu perioodi jooksul muuta;
    • lepingusse saab teha täiendavaid sissemakseid.

    QLA Insurance’i partneri Compensa Life Vienna Insurance Group SE kaudu saad väikese rahaga suurde mängu. Meil pääsed ligi suurtele ning usaldusväärsetele aktsia- ja võlakirjafondidele, mis investeerivad põhjalikult kontrollitud ettevõtetesse. Tutvu fondide valikuga siin.

    Kahtlemata on oluline teha enne investeerimisotsust põhjalik uurimistöö. Pensioniinvesteeringute valikul soovitame kindlasti ühendust võtta QLA Insurance’i kogenud nõustajaga, kes aitab vastavalt Sinu investeerimiskogemustele, riskitaluvusele, strateegia pikaajalisusele jms valida kõige sobivama pensioniplaani. 

    Broneeri nõustamine juba täna siin.

    Jaga seda postitust

    Veel artikleid

    Valmis tõstma kasumit?

    Broneeri nõustamine

    Leave a Reply