Kuidas kolmanda samba võimalusi kasutada

Kas valida III sambasse investeerimiseks indeksifond või aktiivselt juhitud fond?

    Add a header to begin generating the table of contents

    Miks peaksid üldse oma tulevikku ja pensioniiga III pensionisamba abil kindlustama? See on küsimus, mis puudutab meid kõiki, olenemata vanusest või eluetapist. III sammas pakub Sulle võimalust koguda ja kasvatada rahalisi vahendeid tulevikuks, mil Sa enam ei tööta. See on investeering iseendasse, võimaldades nautida pensionipõlve ilma majanduslike murede ja piiranguteta.

    III pensionisammas võimaldab Sul koguda raha oma tulevikuks juba täna, et tagada mugav ja stabiilne elu pensionipõlves. Meie eluea pikenemisega muutub pensionieaks ettevalmistumine üha olulisemaks. 

    Lisaks sellele on III sambaga liitumine ka maksueelisega, kuna saad kasutada tulumaksusoodustust sissemaksetelt, vähendades seeläbi oma maksukoormust ja suurendades investeerimisvõimalusi. Seega on III samba kasutamine mitte ainult tark finantsotsus, vaid ka tuleviku kindlustamine endale ja oma lähedastele.

    III samba investeeringute tegemisel tuleb Sul langetada valik kahe peamise võimaluse vahel: kas paigutada raha indeksifondi või aktiivselt juhitud fondi. Mõlemal on omad eelised ja miinused ning see, kumba kasuks Sinu kaalukauss langeb, sõltub suuresti Sinu eesmärkidest, riskitaluvusest ja finantsteadlikkusest.

    Mis on indeksifond?

    Alustame indeksifondidest, mille passiivne lähenemine võib samaaegselt olla nii nende eeliseks kui miinuseks. Indeksifondid järgivad tavaliselt mõnda laialdaselt tuntud indeksit, näiteks S&P 500 või FTSE 100, mis kajastab turu keskmist tootlust

    Lisaks on indeksifondidel tavaliselt madalamad haldustasud võrreldes aktiivselt juhitud fondidega, mis võib pikas perspektiivis suurendada sinu investeeringute tootlust. Teisalt, indeksifondidel on piiratud võimekus ületada turu keskmist tootlust ning need võivad olla rohkem mõjutatud üldisest turusuunast, ilma võimaluseta turuolukorrale vastavalt muudatusi teha.

    Mis on aktiivselt juhitud fond?

    Aktiivselt juhitud fondid pakuvad aga investeerimisele teistsugust lähenemist. Nendes fondides tegutsevad professionaalsed fondijuhid, kes püüavad turu keskmist tootlust ületada, tehes aktiivseid investeerimisotsuseid ja valikuid, millised aktsiad, võlakirjad või muud varad peaksid fondi kuuluma. Selle tulemusel võib aktiivselt juhitud fond pakkuda potentsiaalselt suuremat tulu võrreldes indeksifondiga, kuna fondijuhtidel on võimalus kasutada oma teadmisi ja kogemusi turu erinevate segmentide kohta. 

    Lisaks võimaldavad aktiivselt juhitud fondid investeerijal rohkem lähtuda oma isiklikest eelistustes ja riskitaluvusest, kuna Sina investorina saad valida oma eesmärkidele ja investeerimisprofiilile sobiva(d) fondi(d).

    Siiski kaasnevad aktiivselt juhitud fondidega ka teatavad riskid. Risk on võimalus, et Sinu investeeringutulu kujuneb prognoositust erinevaks. Riskantse investeeringu puhul võib tegelik tootlus kujuneda oodatust palju suuremaks, aga ka palju väiksemaks. 

    Lisaks on aktiivselt juhitud fondide haldustasud tavaliselt kõrgemad kui indeksifondidel. Ent kui aktiivselt juhitud fondi tootlus on turu keskmisest suurem, katab see kuhjaga kõrgematest tasudest tingitud kulu.

    Aktiivselt juhitud fondi potentsiaalne tulu on suurem

    Indeksifond vs aktiivselt juhitud fond

    Kokkuvõttes sõltub indeksifondi ja aktiivselt juhitud fondi valik investori eelistustest, eesmärkidest ning riskitaluvusest. Kui otsid lihtsat ja odavat investeerimislahendust ning oled rahul turu keskmise tootlusega, võib indeksifond olla Sinu jaoks sobivam valik. 

    Kui aga otsid suuremat potentsiaalset tulu ja oled valmis võtma rohkem riske, võib aktiivselt juhitud fond olla parem valik, eeldusel, et oled valmis investeerimisprotsessile rohkem aega pühendama ning jälgima fondi arengut. 

    Mõlemal juhul aitab regulaarne investeerimine pensionisambasse riske teatud määral hajutada, kuna Sinu ostud on jaotunud pika aja peale, arvestades seejuures turu kõikumisi. Iga kuu ostad Sa kindla summa eest fondiosakuid hetke turuväärtusega. Tänu sellele saad Sa alati rohkem osakuid siis, kui need on odavad, ja vähem siis, kui need on kallid.

    Pakume aktiivseid fonde ehk investeerimisriskiga pensionikindlustust

    Mida III sammas võimaldab

    QLA Insurance pakub oma partneri Compensa Life Vienna Insurance Group SE kaudu võimalust III sambasse investeerida aktiivselt. Meil saad Sa sõlmida investeerimisriskiga pensionikindlustuse lepingu.

    Investeerimisriskiga pensionikindlustuse puhul saad Sa oma varasid ise aktiivsemalt juhtida, kuid ka investeerimisega seotud risk on Sinu kanda. Kindlustuslepingusse makstud summad seotakse investeerimisfondidega. Garantiid tulususele ei ole, kuid fondide abil pikaajaliselt kogudes võid teenida rohkem kui garanteeritud tulususega pensionikindlustuse abil.

    Investeerimisriskiga pensionikindlustus võimaldab:

    • mõjutada ise oma investeeringute käekäiku ja tootlust;
    • koostada investeerimisportfell erinevatest rahvusvahelistest investeerimisfondidest (iseseisvalt või spetsialistide abiga);
    • muuta soovi korral oma investeerimisportfelli struktuuri;
    • lisada soovi korral lepingule ka elukindlustus;
    • teha sissemakseid regulaarsete summadena või ühekordselt.

    Meie pensionikindlustus on väga paindlik, võimaldades:

    • regulaarseid makseid alates 30 eurost kuus, ühekordsel sissemaksel alates 1000 eurost; 
    • kindlustusmakset saab lepingu perioodi jooksul muuta;
    • lepingusse saab teha täiendavaid sissemakseid.

    QLA Insurance’i partneri Compensa Life Vienna Insurance Group SE kaudu saad väikese rahaga suurde mängu. Meil pääsed ligi suurtele ning usaldusväärsetele aktsia- ja võlakirjafondidele, mis investeerivad põhjalikult kontrollitud ettevõtetesse. Tutvu fondide valikuga siin.

    Kindlasti on oluline teha enne investeerimisotsust põhjalik uurimistöö. Pensioniinvesteeringute valikul soovitame kindlasti ühendust võtta QLA Insurance’i kogenud nõustajaga, kes aitab vastavalt Sinu investeerimiskogemustele, riskitaluvusele, strateegia pikaajalisusele jms valida kõige sobivama pensioniplaani. 

    Broneeri nõustamine juba täna siin.

    Jaga seda postitust

    Veel artikleid

    Valmis tõstma kasumit?

    Broneeri nõustamine

    Leave a Reply