Kuidas III samba tulumaksusoodustust kohe ära kasutada?

Lase tööandjal kanda raha oma III pensionisambasse otse Sinu brutopalgast ja Sa saad III samba tulumaksusoodustust kohe ära kasutada ega pea selleks ootama järgmist aastat.

    Add a header to begin generating the table of contents

    Riik annab Sinu III sambasse tehtud investeeringutelt tulumaksusoodustust, kuid selle tagasisaamiseks pead ootama kuni järgmise aasta maksutagastuseni alates 5. märtsist. Siiski on üks moodus, kuidas saad maksuvabastust sissemaksetelt kohe ära kasutada ning seda raha omakorda näiteks investeerides tulu teenida.

    III samba investeeringutelt annab riik tulumaksusoodustust

    Kui panustad kuni 15% oma brutopalgast või 6 000 eurot aastas pensioni III sambasse, saad sealt hiljem 20% tulumaksu tagasi. Et III samba tulumaksusoodustust ära kasutada, tuleb oma tuludeklaratsiooni märkida eelmise aasta jooksul tehtud täiendava kogumispensioni ehk III samba maksed.

    Väikeinvestoril on mõistlik enne mujale raha paigutamist III samba tulumaksutagastus maksimaalselt ära kasutada ja alles siis hakata raha mujale paigutama. See tähendab, et kui Su palk on väiksem, võid Sa III sambasse kanda ka rohkem kui 15% oma brutopalgast, kuni 6 000€ aastas. Samuti soovitatakse tagasi saadud tulumaks III sambasse reinvesteerida, mitte kohe ära tarbida.

    Näide: kui palju saad III samba tulumaksusoodustust

    • Brutopalk: 2 000€ kuus.
    • Sissemakse: 15% aastas ehk 3 600€ (300€/kuus).
    • Tulumaksutagastus: 720€.

    Kuidas III sambaga liituda?

    Täiendava kogumispensioni ehk III sambaga saab liituda kahte moodi:

    • sõlmida pensionikindlustusleping elukindlustusseltsiga või
    • esitada III samba valikuavaldus ning alustada sissemakseid vabatahtlikku pensionifondi.

    III sambaga liitumine võtab aega mõne minuti.

    Vali fond, mille osakuid soovid osta. Valida võid ka mitu, märkides sobivad osakaalud.

    Tea, et III samba fondide valiku otsust saad Sa alati ka muuta.

    QLA Insurance’i partneri Compensa Life Vienna Insurance Group SE kaudu saad väikese rahaga suurde mängu. Meil pääsed ligi suurtele ning usaldusväärsetele aktsia- ja võlakirjafondidele, mis investeerivad põhjalikult kontrollitud ettevõtetesse. Tutvu fondide valikuga siin.

    Et investeerida III sambasse regulaarselt, on parim viis sõlmida endale jõukohase summaga püsimaksekorralduse leping.

    Pensioniinvesteeringute valikul soovitame kindlasti ühendust võtta meie kogenud nõustajaga, kes aitab vastavalt Sinu investeerimiskogemustele, riskitaluvusele, strateegia pikaajalisusele jms valida kõige sobivama pensioniplaani. Broneeri nõustamine siin.

    Kuidas III samba tulumaksusoodustust kohe ära kasutada?

    III sammas tööandja kaudu

    Tööandja kaudu investeerides toimub investeerimine III pensionisambasse otse Sinu maksueelsest ehk brutopalgast. See tähendab, et raha läheb III sambasse enne, kui sellelt on tulumaks maha võetud. Sellisel juhul saad Sa koheselt oma tulumaksu osa ära investeerida ega pea ootama järgmise aasta tuludeklaratsiooni maksutagastuse saamiseks — nii ei kaota Sinu raha väärtust inflatsiooni tõttu.

    Kõigepealt tuleb Sul, nagu ka ise III sambasse investeerides, teha avaldus III samba avamiseks. Seejärel tuleb Sul pöörduda tööandja poole ja veenda teda Sinu eest kolmanda samba makseid tegema. Siinkohal peaksid silmas pidama, et tööandjal ei ole kohustust Sinu eest kolmanda samba makseid teha.

    Järgnevalt pead Sa otsustama, kui suure osa palgast tahad kolmandasse sambasse investeerida — kas selleks on mõni fikseeritud summa või protsent brutopalgast. Selleks, et teada saada, milline on Sulle sobivaim variant ning kuhu täpsemalt investeerida, broneeri konsultatsioon QLA Insurance’i kogenud nõustajaga juba täna.

    Esita tööandjale avaldus, kuhu pane kirja oma pensionikonto number ning millise osa brutopalgast soovid edaspidi otse III sambasse suunata. Edasine jääb tööandja raamatupidaja hooleks.

    Tööandja III samba sissemakse maksuarvestus

    Tööandja võib töötaja eest teha III sambasse sissemakseid tulumaksuvabalt, mis ei ületa 15% töötajale kalendriaasta jooksul makstud ja tulumaksuga maksustatud väljamaksete summast ega 6000 eurot.

    Tööandja peab III sambasse tulumaksuvaba arvestust pidama kasvavalt kalendriaasta algusest.

    III samba tulumaksuvaba osa näidatakse tuludeklaratsiooni lisal 1 maksuvaba tulu liigiga 640 ja sellele lubatud tulumaksuvaba summa.

    III samba sissemakse (nii tulumaksuvaba osa kui ka tulumaksuga maksustatav osa) maksustatakse kõikide sotsiaalkindlustusmaksude ja maksetega (sotsiaalmaks, kohustuslik kogumispensioni makse ja töötuskindlustusmakse).

    Vaata rohkem infot Maksu- ja Tolliameti kodulehelt.

    Näide tööandja III samba maksuarvestusest

    Malle on töölepinguga töötaja ning töölepingu sõlmimisel on määratud Malle töötasuks (brutosummas) 1600 eurot. Lisaks maksab tööandja igakuiselt Malle III samba pensionifondi sissemakseid 400 eurot (brutosumma). Malle on esitanud avalduse maksuvaba tulu 654 euro arvestamiseks, ta on ühinenud kohustusliku kogumispensioni II sambaga.

    Jaanuarikuus on tulumaksuga maksustatud väljamakseid kokku 2000 eurot (1600 + 400). 

    Summeeritud arvestuse kohaselt moodustab 15% sellest 300 eurot (2000 x 15%), mida tööandja võib III sambasse tulumaksuvabalt sisse maksta. Tööandja poolt III sambasse tehtud sissemakselt, mis ületab 15%, peetakse kinni tulumaks. Järgnevatel kuudel peab III sambasse tulumaksuvaba arvestust pidama tööandja kasvavalt kalendriaasta algusest.

    Sotsiaalmaks: 400 x 33% = 132 eurot

    Kohustusliku kogumispensioni makse: 400 x 2% = 8 eurot

    Töötaja töötuskindlustusmakse: 400  x 1,6% = 6,40 eurot

    Tööandja töötuskindlustusmakse: 400 x 0,8% = 3,20 eurot

    III samba maksuvaba osa (kood 640): 2000 x 15% = 300 eurot

    Kinnipeetud tulumaks: (400 – 8 – 6,40 – 300) x 20% = 17,12 eurot

    Tööandja kannab Malle pangakontole üle töötasu netosummas 1248,45 eurot (1600 – 32 – 25,60 – 293,95) ning töötaja III samba pensionifondi 368,48 eurot (400 – 8 – 6,40 – 17,12).

    Vaata rohkem infot Maksu- ja Tolliameti kodulehelt.

    Kuidas ettevõtted saavad kogumispensioni kaudu töötajaid väärtustada?

    Paljud ettevõtted teevad täiendava kogumispensioni ehk III samba makseid oma töötajate eest. See soodustus on suurepärane võimalus oma töötajaid väärtustada ja motiveerida.

    Nagu eelpool kirjeldatud, tuleb töötajatel selleks avada isiklik pensionikonto — kui nad seda juba teinud ei ole. Sissemaksete rekvisiitide kohta leiab infot Pensionikeskuse kodulehelt.

    Tööandja saab luua ka ainult oma töötajatele suunatud pensionifondi. Ettevõtte kogumiskindlustuse lahendus on suurepärane võimalus, kuidas motiveerida oma töötajaid olema lojaalsed just Sinu firmale. See tähendab, et tööandja kindlustab oma töötajad, kogudes neile raha näiteks pensionipõlveks. 

    Ettevõtja saab igale töötajale sõlmida personaalse kogumistüüpi lepingu, olgu see siis garanteeritud tootlusega või investeerimisriskiga kogumis- või pensionikindlustus. Kui kindlustustähtaja saabudes töötaja töötab ettevõttes, makstakse lepingusse kogunenud raha töötajale välja.

    Täiendava kogumispensioni sissemaksete tegemiseks kehtib ka ettevõtetele tulumaksusoodustus.

    Rohkem infot oma töötajatele kogumiskindlustuse sõlmimise kohta leiad QLA Insurance’i kodulehelt.

    Broneeri aeg, et saada TASUTA nõustamine, kus aitame Sul koostada 50 000

    – 250 000€ pensioniplaani!

    👉 Broneeri TASUTA nõustamine 👈

    Jaga seda postitust

    Veel artikleid

    Valmis tõstma kasumit?

    Broneeri nõustamine

    Leave a Reply